“Wat een lief clubgebouwtje….”

Dat was de spontane reactie van een enthousiaste tuinierster bij het zien van het nieuwe clubhuis-gebouwtje voor Volkstuinvereniging de Kraan in Berkel-Enschot.

Op 5 april 2018 is het nieuwe clubhuis aan de Heikantsebaan in Berkel-Enschot opgeleverd. Het staat op een volledig nieuw tuincomplex, noodzakelijk geworden omdat het oude complex een sta-in-de-weg werd voor een nieuwe stedenbouwkundige ontwikkeling.

De gemeente Tilburg (opdrachtgever) en de volkstuinvereniging hebben samen een bescheiden programma aangeleverd dat een ontmoetingsruimte, sanitaire voorzieningen en beperkte afsluitbare opbergruimte omvat.


Archistad heeft het clubhuis centraal op de locatie geplaatst , een goed bereikbare pauzeplek voor alle tuinders. Opgetrokken in baksteen en vlakke keramische dakpannen, beiden roodoranjebruin van kleur. In dit open landschap een traditioneel en vanzelfsprekend kleurenpalet dat in eerste aanblik zorgt voor vertrouwdheid en vanzelfsprekendheid.


Het gebouw kent echter een opmerkelijk a-symmetrisch profiel:

Een laag aangezet en omgevouwen dakvlak aan de zuid-westzijde met een horizontaal venster op ooghoogte. Dit venster geeft uitzicht over de tuin maar levert weinig zonbelasting op voor het interieur, een bijdrage aan een koel binnenklimaat voor tuinders die hun hobby vaak in de volle zon uitoefenen.

Een hoge gevel aan de noord-oostzijde met een grote en hoge  gevelopening, gevuld met glas en vier stuks openslaande deuren. Dit is de schaduwzijde van het gebouw, een koele rustplek op warme dagen, de binnen- en buitenruimte zijn simpel samen te gebruiken door de vier openslaande deuren.

Het a-symmetrisch profiel (en daardoor een hoger gebouw) maakt het clubhuis en de Volkstuin-vereniging van iets verder weg zichtbaar, een oriëntatiepunt op het uitgestrekte complex.

Het clubhuis kent seizoengebruik, in de winterperiode is het rustig. Verwarming vindt dan plaats m.b.v. een houtkachel, er is geen gas-aansluiting voorzien. Regenwater van het dakvlak en van de buitenbestrating wordt via grindkoffers geïnfiltreerd in de bodem en t.p.v/ de tuinpercelen handmatig opgepompt voor bevloeiing.

Het clubhuis is voor de Omgevingsvergunning een zgn. Ontmoetingsfunctie en voldoet aan alle daarvoor geldende voorschriften m.b.t. energieprestaties, veiligheid en faciliteiten. Een toiletruimte voor mindervaliden, tevens verschoningsruimte, is in het clubhuis opgenomen.

Mede-adviseurs waren BTL (terrein-infrastructuurontwerp), H4D (constructie-advies); het clubhuis is gebouwd door Aannemer- en Timmerbedrijf Michielsen B.V.

 

Leave a Comment