Zelfstandig!!

Medio april 2017 is het project  “Zelfstandig wonen, met coaching op maat” opgeleverd!
De opdrachtgever is Prins Heerlijk, een organisatie die in haar relatief korte bestaan indrukwekkende betrokkenheid en resultaten heeft laten zien m.b.t. de begeleiding en opleiding van jongeren met een beperking. Meer informatie is te vinden op:  http://prinsheerlijk.nl/

Bij dit project in de Luchthavenlaan in Tilburg is er sprake van 5 echt zelfstandige woningen voor jong-volwassenen die in het dagelijks leven druk bezig zijn met hun baan, soms nog inclusief een leertraject en die inmiddels zelfstandig kunnen en willen wonen. Daarbij kunnen ze met regelmaat gebruik maken van ondersteuning op het gebied van wonen, werken of andere persoonlijke aandachtspunten; coaching zal hiervoor met regelmaat in het woonproject beschikbaar zijn.

De woningen variëren in grootte tussen 38 en 46 m2 per woning (bruto vloeroppervlak) en hebben allemaal een eigen voordeur, woonkamer, slaapkamer, badkamer en buitenruimte. Uitsluitend de fietsenberging is gemeenschappelijk.

Om de woningen te realiseren is een winkelpand met bovenwoning uit 1970 getransformeerd, de draagstructuur en ruimtelijke opbouw zijn uitstekend geschikt voor deze functiewijziging. In de nabijheid zijn winkels, openbaar vervoer en andere voorzieningen aanwezig, de jongeren gaan op een vanzelfsprekende manier deel uit maken van de samenleving.

De uitvoering van de werkzaamheden was in handen van bouwbedrijf Kees Remmers bv, Archistad heeft gezorgd voor het ontwerp, de vergunningsaanvraag, de uitvoeringstekeningen en de bouwbegeleiding, in nauwe samenspraak met Prins Heerlijk is maatwerk ontstaan.

De woningen hebben toekomstwaarde; uit het recent gepubliceerde rapport “Smart small living”, opgesteld door Platform 31 blijkt dat woningen met deze grootte veelgevraagd zullen worden.
download de PDF: Smart_Small_Living

Eerder al meldde Archistad onder de noemers  “Hoe wonen wij in de toekomst” (link) en “1 miljoen huishoudens in aantocht”  (link) dat er in  Nederland een kentering gaat plaatsvinden in de huishoudensamenstelling en woningbehoefte. Eén- en tweepersoonshuishoudens in een stedelijke omgeving zijn de nieuwe woningzoekenden, in grote aantallen, vaak met interesse om enkele woon-voorzieningen te delen.  Dit project sluit ook goed aan op deze nieuwe woningvraag en introduceert 5 woningen met toekomstwaarde.

 

 

begane grond — geheel

 


 

woning — 1e verdieping

 

Leave a Comment