Haalbaar!

Haalbaar!!

Archistad werkt op dit moment aan een project voor “Zelfstandig wonen, met coaching op maat”.

Eerder heeft Archistad voor dezelfde opdrachtgever, Prins Heerlijk in Tilburg, een voormalige kloosterdrukkerij geschikt gemaakt voor “Wonen in groepsvorm”. Met dit project en de jong-volwassen bewoners (met een lichte beperking) gaat het uitstekend: de jongeren hebben een eigen zit-slaapkamer en delen de woonkeuken, sanitaire voorzieningen en tuin. De opdrachtgever verzorgt dagelijks de begeleiding van de jonge bewoners die een druk bestaan hebben: ze werken en leren overdag voortdurend om zo zelfstandig mogelijk door het leven te kunnen gaan! Een comfortabele woonvorm met begeleiding zorgt dan voor rust en (geborgen) zelfstandigheid.

Bij het nieuwe project is er sprake van 5 woningen voor jong-volwassenen die zelfstandig kunnen en willen wonen en in het dagelijks leven intensief bezig zijn met hun baan bij Prins Heerlijk, soms nog in combinatie met een leertraject.

De woningen variëren in grootte tussen 38 en 46 m2 per woning (bruto vloeroppervlak) en hebben allemaal een eigen voordeur, woonkamer, slaapkamer, badkamer en buitenruimte. Uitsluitend de fietsenberging is gemeenschappelijk. Om de woningen te realiseren wordt een winkelpand met bovenwoning uit 1968 getransformeerd, de draagstructuur en ruimtelijke opbouw zijn uitstekend geschikt voor deze functiewijziging. In de nabijheid zijn winkels, openbaar vervoer en andere voorzieningen aanwezig, de jongeren gaan op een vanzelfsprekende manier deel uitmaken van de samenleving. In deze zelfstandige woonvorm maken de bewoners met regelmaat gebruik van ondersteuning op het gebied van wonen of andere persoonlijke aandachtspunten; ambulante begeleiding door Prins Heerlijk zal (vrijwel) dagelijks in het woonproject beschikbaar zijn, er is werkruimte voor gemaakt.

Deze woningen hebben toekomstwaarde; uit het recent gepubliceerde rapport “Smart small living”, opgesteld door Platform 31 blijkt dat woningen met deze grootte veelgevraagd zullen worden. download de PDF: smart_small_living
Eerder al meldde Archistad onder de noemers “Hoe wonen wij in de toekomst”  en “1 miljoen huishoudens in aantocht” dat er in Nederland een kentering gaat plaatsvinden in de huishoudensamenstelling en woningbehoefte. Eén- en tweepersoonshuishoudens in een stedelijke omgeving vertegenwoordigen de nieuwe woningzoekenden, vaak met interesse om bepaalde woonvoorzieningen te delen. In de periode tot 2040 is er sprake van de toename van 1 miljoen zelfstandige huishoudens op de woningmarkt. Dit project van Prins Heerlijk introduceert 5 woningen met toekomstwaarde en sluit heel goed aan op de nieuwe woningvraag.

Inmiddels is de financiële haalbaarheid van het project getoetst, met positieve uitkomst; de Omgevingsvergunning is verleend….Opdrachtverlening heeft plaatsgevonden, de uitvoering is gestart. De 5 woningen kunnen medio 2017 in gebruik genomen worden, ijs en weder dienende….

Leave a Comment