1953… en 100% eigentijds!

In een reeks grote vrijstaande villa’s nabij de bosrand staat één uitzondering: een twee-onder-1 kapwoning uit 1953, vormgegeven als één groot woonhuis. Schaal, maat en materiaalgebruik komen overeen met de vrijstaande villa’s, het geheel van alle woningen is een harmonieuze reeks.

De woning aan de linkerzijde van deze twee-onder-1 kapwoning moest op zowel begane grond als verdieping fors worden uitgebreid om het woon- en leefcomfort weer op eigentijds niveau te brengen. Een delicate kwestie, met een te eigenzinnige aanpassing van het bouwvolume aan de linkerzijde zou de ingetogen karakteristiek van het gehele bouwwerk aangetast worden en uit de toon gaan vallen in de chique villareeks. Op dit moment ontbreekt die totaalindruk weliswaar doordat de voortuin van de rechterwoning nog zeer dicht begroeid is maar dit is naar verwachting slechts een tijdelijke situatie. Het ontwerp moet hier op anticiperen.

Voor de uitbreiding van de authentieke bouwmassa zijn vormen en materialen toegepast die al voorkomen in de bestaande situatie. De woning is aan de linkerzijde op begane grond en verdieping 2700 mm breder geworden met gebruikmaking van bestaande dakvormen, metselwerk en detaillering. Er is “meer van hetzelfde” gemaakt om de totaalcompositie van de twee-onder-1 kapwoning veilig te stellen en de harmonie in de reeks villa’s te behouden.
Aan de achterzijde van de woning is over de gehele breedte, uitsluitend t.p.v. de begane grond, een uitbreiding gerealiseerd met een zeer transparant en eigentijds karakter. De contour van het oorspronkelijke hoofdvolume blijft zichtbaar maar de uitbreiding is als een contrastrijk, transparant en eigentijds volume duidelijk aanwezig en afleesbaar.


De indeling van het woonhuis is ingrijpend aangepast; op niveau begane grond is een grote open woonruimte ontstaan die verschillende sfeer- en gebruiksplekken kent. Op de verdieping zijn 3 grote slaapkamers gerealiseerd met badkamer; de 4e hoofdslaapkamer is zeer royaal en heeft eigen sanitaire voorzieningen.

Het ontwerp is in 2015 gemaakt, realisatie heeft plaatsgevonden in 2016.

Foto’s zijn ontleend aan Funda en gemaakt i.o.v. Smit & van Tartwijk.

Leave a Comment