Licht, natuurlijk

De kracht van natuurlijk licht, een belangrijk ontwerp-instrument.

  • Voor het uitzicht: helder, optimistisch, vrolijk stemmend kan het zijn als je van binnen uit een gebouw op het goede tijdstip van de dag kan meegenieten van de kracht en energie die het licht buiten laat zien. Oftewel, waar en hoe maak je openingen in een gebouw waardoor de intensiteit van daglicht beleefd kan worden?
    .
  • Voor de beleving: lichtsporen op een gekleurd oppervlak doen helderheidsverschillen ontstaan, op sommige momenten van de dag tekent zich een vorm of patroon af dat vervolgens vervliegt, oplost om wellicht de volgende dag weer terug te keren?
    .
  • Voor de beleving: gekleurde lichtbundels brengen een gloed binnen het gebouw, tijdelijk, op terugkerende momenten van de dag. Gekleurd glas levert een tafereel, vluchtig, zonder eigen materie; tijdelijk maar ontzettend rijk.
    .
  • Voor de beleving van diepte en vorm: licht zorgt voor schaduw, maakt in een oogopslag duidelijk of een oppervlak gebogen is, laat de textuur van materialen zien, maakt een ruimte beleefbaar.

En de architect??? Die kent de kracht van licht, die regisseert in zijn ontwerpkeuzes hoe het licht via dak, gevel, vloer, vide een rol speelt in de beleving van het gebouw; prachtig gereedschap, natuurlijk licht: het heeft geen materie maar is nadrukkelijk aanwezig.

 

Kapel Ronchamp- le Corbusier

 

 

 

Leave a Comment