In bedrijf: De Nieuwe Werkplaats

 

In alle corona-stilte is in Tilburg de Nieuwe Werkplaats in bedrijf genomen door het Brabants Afval Team (BAT) en het Sportbedrijf Tilburg. Het zware materieel van beide bedrijven wordt in de werkplaats door BAT-medewerkers zeer professioneel onderhouden, gerepareerd en gereinigd. Dat materieel varieert, van gewichtige vuilnisauto’s tot bosmaaiers, van tractoren tot eenvoudige pickup-voertuigen.
Het grondvlak van het gebouw meet 40 x 60 mtr; Tussen twee werkplaatsen met een hoogte van 10 mtr. bevindt zich een lager bouwvolume (7 mtr.) met alle personeelsruimten, magazijnen en ondersteunende ruimten.


De kantine biedt, als een soort cockpit, vanaf de eerste verdieping uitzicht op de werkplaatsen, goed voor veilige werkomstandigheden en onderling contact. De twee hoge werkplaatsen zijn elk uitgerust met een 5-tons kraanbaan, met smeerputten en een milieukelder. In het gebouw is, 12 x 18 mtr groot, een wasplaats opgenomen voor het reinigen van alle voertuigen.

De Nieuwe Werkplaats is gasloos, wordt verwarmd door een lucht-warmtepomp-installatie die binnen het bouwvolume in een open dakpatio is opgesteld.
650 zonnepanelen zorgen voor de opwekking van duurzame energie die m.b.v. omvormers ingezet wordt voor eigen verbruik.

Opdrachtgever:
Gemeente Tilburg, Vastgoedbedrijf.
Uitvoerende bedrijven:
Peek Bouw- en infrastructuur, Houten (B); H.de Bont Klimaattechniek (W), Tilburg; van Haagen Techniek, Breda (E)

Leave a Comment