Het licht is weer aan

Woningcorporatie TBV-Wonen is gehuisvest in een bijzonder ensemble gebouwen aan de Spoorlaan in Tilburg, pal tegenover het fantastische NS-station (architect Koen van der Gaast, 1961).

Recentelijk heeft architectenbureau Cepezed (Delft) de restauratie van het stationsgebouw en de nieuwbouw van het busstation aan de Spoorlaan onder zijn hoede gehad en voortreffelijk werk geleverd. De Spoorlaan heeft, als openbare ruimte een geweldige impuls gekregen, de ambitieuze centrumplannen van de gemeente Tilburg tillen de verwachtingen voor de vernieuwde Spoorlaan naar een nog hoger niveau.

TBV-Wonen heeft de mogelijkheid om ook een bijdrage te leveren aan de beleving van de nieuwe Spoorlaan, dé stadsentree naar het centrum. In het ensemble is destijds in het ontwerp van het nieuwbouw-volume op een zeer transparante positie een lichtkunstwerk opgenomen dat gericht is op de openbare ruimte, het gebouw ’s avonds zichtbaar en expressief maakt en overdag geen aandacht vraagt. Het lichtkunstwerk is ontworpen en gerealiseerd door Peter van Kempen en in de loop der jaren buiten gebruik geraakt. Tijd dus voor een impuls en een uitdaging aan TBV-Wonen om mee te doen bij de op stoom komende transformatie van de Spoorlaan, eenvoudig door het Lichtkunstwerk in ere te herstellen!!

Top, dat heeft TBV-Wonen onmiddelijk opgepakt en gedaan, in nauwe samenwerking met Peter van Kempen. Diverse lichtprogramma’s kunnen nu aansluiten op actuele omstandigheden, lichtbronnen zijn aangepast aan de actuele energie-eisen, TBV-Wonen en de Spoorlaan staan er stralend bij!!

Het project TBV-Wonen is te vinden in de rubriek Portfolio op deze site.

 

 

Peter van Kempen/ TBV-Wonen

Peter van Kempen/ TBV-Wonen

Leave a Comment