6 meter breed maar …..

een Prachtig Perceel, 120 meter diep, met een brede schapenweide achter de woning, uitkomend op een waterloop en het heidelandschap als uitzicht.
Gelegen langs de invalsweg naar het dorp, het centrum met voorzieningen op loopafstand, met de auto in 2 minuten op regionale verbindingswegen, ca 6 km van Tilburg.

De opdrachtgevers troffen bij bezichtiging een gedateerd huisje aan van zeer bescheiden omvang met ernstige schade, opgelopen door verzakking en brand.
Conclusie: een prachtige plek maar voor de woning is 100% nieuwbouw een noodzaak.

Hoe hebben we die opgave benaderd?

Het bestemmingsplan gaat uit van een kleinschalige bouwmassa aan de straatzijde, de toegestane goot- en nokhoogte zijn hier op afgestemd en bescheiden. Compensatie voor het woonvolume is te vinden in de gebouwdiepte van de woning. Ingesloten tussen twee belendingen betekent dit in de diepterichting van het perceel een langgerekt woonhuis, met hoofdzakelijk lichttoetreding vanaf de voor- en achtergevel. Een getrapte doorsnede zorgt voor daglicht midden in de woonkamer met bijgevolg de mogelijkheid voor een terras op de 1e verdieping, als buitenruimte van de hoofdslaapkamer, met uit- en overzicht op tuin en landschap.

De woning kent een Voor- en Achterhuis: het Voorhuis aan de straatzijde, in handvorm baksteen, vol gevoegd, geheel wit gekeimd/geschilderd. Het dakvlak aan de straatzijde wordt bekleed met vlakke keramische pannen, vanaf de goot eerst verticaal aangezet en vervolgens met knikpannen overgaand in een hellend dakvlak; de dakgoot en de omlijsting van de dakkapel vormen in de straatgevel één doorlopende overgang tussen dakvlak en gevelvlak.
Op de begane grond loopt de gevel rond gebogen om, vloeiende beweging naar de voordeur, naar de fietsenberging en naar de “achterom” voor het perceel. De 1e verdieping is breder en zorgt er, door de overstek van het bouwvolume voor dat de rond gebogen entree beschut is.
Het Achterhuis wordt gemaakt in verdiept gevoegde strakke antracietkleurige steen,  met grote daglichtopeningen, als contrast met het Voorhuis.

Wonen op begane grond, slapen op de eerste verdieping, bergruimte op de tweede verdieping. Slapen moet t.z.t. ook op de begane grond kunnen plaatsvinden, uiteraard inclusief badkamer. De woning is daar op voorbereid.
De werkkamer/muziekrepetitieruimte ligt aan de straatzijde, is apart van woonkamer te gebruiken met interne verkeersruimte als (geluids)buffer.
Relaxed wonen bevindt zich aan de landschapzijde in een open sfeer, met uitloop naar de tuin.

De installatie is voorbereid op en warmtepomp met vloer-/laag temperatuurverwarming. De hoog rendement CV ketel wordt ingewisseld voor een warmtepomp zodra de experimenteerfase daarvan voorbij is. Electrisch (inductie)koken, zonnepanelen op hoogste dak (9 stuks) isolatie-eisen conform Bouwbesluit. Er worden duurzame bouwmaterialen toegepast, recyclebaar waar mogelijk.

De bouwwerkzaamheden zijn gestart en zullen, naar verwachting mei 2020 afgerond zijn.

Leave a Comment