1 meter hoog, 70 meter lang, 10 cm dik, een Aforisme…

DE WERELD VAN HEDEN RAAST DOOR IN DADA’S VOETSPOOR
Een fascinerende zin die vanaf 18 april 2022 gelezen kan worden in de Tilburgse Spoorzone, als lichtobject op de luifel van Gebouw 79/de Broedplaats waarin o.a. RAW onderdak heeft gevonden.
Het is een Aforisme, een stijlvorm voor een zeer korte tekst die tot nadenken stemt, de geest prikkelt om tot interpretatie van het gelezene te komen. Geschreven door Tilburger Antony Kok, bijna 100 jaar geleden, geïnspireerd door de Stijl, de kunststroming die in 1915 in Tilburg een start maakte met de hechte vriendschap tussen Theo van Doesburg en Antony Kok als vertrekpunt.
Uitgedaagd door van Doesburg schreef Antony Kok talloze Aforismen en gedichten (o.a. Nachtkroeg) waarvan een aantal is opgenomen in het tijdschrift De Stijl. Antony Kok heeft ook beide manifesten van de Stijl ondertekend. (1918 en 1920).

Nu, een kleine 100 jaar later, stemt het Aforisme nog steeds tot nadenken: in de stad Tilburg die, net als DADA en de Stijl voortdurend op zoek is naar nieuwe betekenissen, in het meedogenloze tempo van alle dag, met besef van de actualiteit en de historie die de stad in zich draagt.
In de Spoorzone is het lichtkunstwerk vanaf 18 april 2022 een toonbeeld van deze dynamiek: het Aforisme maakt al bijna 100 jaar deel uit van het culturele erfgoed van de stad en heeft een plek gekregen in de Spoorzone, het gebied dat staat voor de nieuwe stedelijkheid.

Theo van Doesburg heeft het lettertype ontworpen, grafisch vormgevers Jac de Kok en Marieke van der Schaar hebben het ingezet voor hun ontwerp van het Aforisme.
Met de realisatie van dit lichtkunstwerk is er op 18 april 2022 letterlijk een zin aan het Verhaal van Tilburg toegevoegd!!

Als bestuurslid van opdrachtgever Stichting De NWE Stijl heb ik vanaf februari 2021 een concrete bijdrage aan de realisatie van dit lichtobject mogen leveren, architecten-ervaring kwam hier goed van pas!

de Opening, 18 april 2022
(fotograaf onbekend)

 

Antony Kok ca.1920

Leave a Comment