Roeien met de riemen die je hebt…..

De Tilburgse Open Roeivereniging (1985) is gevestigd op een prachtige locatie aan het Wilhelminakanaal, dichtbij studentenroeivereniging Vidar en recreatiepark de Beekse Bergen. TOR beschikt daar over een eigen, bijzonder vormgegeven clubhuis (arch. Studio van Laarhoven) en een Romneyloods als botenhuis. De groeiambities van de vereniging vereisen een nieuw ruimer botenhuis, inclusief trainingsruimte voor 16 roeimachines (ergometers), tevens krachthonk, een bestuursruimte/wedstrijdsecretariaat.

Als lid van de Bouwcommissie (en ervaren roeier) heb ik de wensen van TOR omgezet in een nauwkeurige plattegrond met constructieraster, afgestemd op de afmetingen van alle boottypen en de benodigde manoevreer-ruimte voor het dragen van de boten van en naar de stellingen. Met deze plattegrond zijn 2 modellen (“laag” en “hoog”) in een massastudie uitgewerkt en in april 2021 afgeprijsd door een beoogd bouwbedrijf.

Vervolgens is door TOR gekozen voor een model “hoog+” met maximaal volume voor toekomstig gebruik. Deze variant is door het beoogd bouwbedrijf in 3D/BIM gereed gemaakt voor vergunningsaanvraag en opnieuw afgeprijsd (november 2021). In deze fase heeft mijn bijdrage zich beperkt tot het aanreiken van esthetische suggesties om tot een ontwerp te komen dat zich goed voegt bij het bestaande clubgebouw, het eindresultaat moet een ensemble van gebouwen met enige samenhang worden.

Vanaf november 2021 zijn ten gevolge van prijsstijgingen op de bouwmarkt prijscorrecties doorgevoerd, in maart 2022 is door TOR besloten het project (tijdelijk) stil te leggen omdat de investering niet meer in lijn bleef met de beschikbare middelen.

Er is op de begane grond ruimte voor 85 boten (skiffs t/m achten), en een werkplaats voor de MateriaalCommissie voor het onderhoud van de boten.
De verdieping bevat een trainingsruimte met 16 ergometers en krachttoestellen, een bestuurskamer, voor toekomstige kleed- en douchefaciliteiten is er ruimte gereserveerd. Over de gehele breedte van de botenloods is een balkon voorzien t.b.v. buitengebruik van de ergometers en prachtig uitzicht over de gehele roeibaan (2 km.)

impressie, bron: STB

situatie/ beg.grond Nieuw

model “Laag”

model “Hoog”

 

model “Hoog+”

Leave a Comment