very quickscan…

Maart 2020, een volstrekt overspannen huizenmarkt, snel reageren is dan noodzaak als zich een kans voordoet!
In dit geval ging maandag de telefoon, een goede bekende maakt kans op een nog onbebouwd perceel maar “vraagt zich af wat er kan, wat er mag, wat realisatie kost. Oh ja, er zijn veel kandidaten, vrijdag moeten we van de makelaar aangeven of we serieus verder willen…”

’s Avonds al aan tafel om de persoonlijke woonwensen door te nemen, perceelgegevens uit te wisselen, een eerste globale indruk van het financiële kader te vernemen.
De volgende dag, dinsdag, heeft Archistad de check van het bestemmingsplan gedaan, de eigenschappen van de locatie bekeken (bezonning, uitzicht, toekomst omgeving) en de verbale woonwensen omgezet in een concreet programma van eisen. Hierin staan de ruimten apart benoemd, met de gewenste oppervlakten en de onderlinge relaties tussen ruimten.

Woensdag was een schets- en rekendag: de ontwikkeling van een ruimtelijk idee met plattegronden, doorsneden en massa-aanzichten, voortdurend gecheckt op bouwkosten door direct de inhoud en oppervlakte in het ontwerpmodel te berekenen en deze, via kengetallen, uit te drukken in bouwkosten. Gelijktijdig is het stichtingskostenoverzicht aangemaakt en ingevuld: naast bouwkosten zijn er immers nog legio kostenposten die het uiteindelijke investeringsbedrag bepalen, te denken valt aan de aanschaf van het perceel, bijkomende kosten voor adviseurs, aansluitkosten, financieringskosten etc.

Donderdagavond
zijn de schetsen en de stichtingskostenopzet besproken met de kandidaat-perceelkopers; de nauwkeurigheid van de projectkosten is, met deze ontwikkelsnelheid ca. 10%.
Máár…:

  • er ligt een ruimtelijk beeld, een voorstelling hoe je, rekening houdend met persoonlijke wensen en input zou kunnen wonen op deze locatie,
  • welke kosten daar dan bij horen en of dat strookt met de kaders die door hypotheek-verstrekkers zijn aangereikt en de eigen persoonlijke inzichten.

De kwaliteiten van het perceel zijn door de schetsen en berekeningen gekoppeld aan de specifieke eigen woonwensen én aan de zakelijke persoonlijke mogelijkheden.
Het ontwerpmodel werd heel positief ontvangen: “het lijkt een maatkostuum dat we alleen nog maar aan hoeven te trekken”, de investeringskosten pasten binnen het kader maar lieten geen ruimte meer voor tegenslag en/of flinke bouwprijsstijgingen, dat is spannend!

Vrijdag heeft de goede bekende aangegeven af te zien van het perceel; de grondkosten vormden een onevenredig groot aandeel in de investering, er zou daardoor voortdurend beknibbeld moeten worden op de bouwkosten hetgeen ten koste zou kunnen gaan van het woonplezier/het wooncomfort. Conclusie: “we willen deze woning realiseren maar niet op dit te dure perceel”.

Een prima resultaat van deze very quickscan: er is inzicht gekregen in de mogelijkheden en risico’s en op basis daarvan is een serieuze rationele afweging gemaakt!! Prima!



Hierbij het lijstje “wensen” wat ik je nog zou mailen:

Beneden:
Centrale open keuken waar een fijne grote eettafel (ronde?) in kan voor zeker 8 personen
Woonruimte / zitgedeelte. Liever niet compleet afgesloten.
Speelkamer, afsluitbaar.
Wasruimte beneden met niet alleen ruimte voor wasmachine / droger maar waar je het liefste ook nog wat kastruimte en werkruimte over hebt voor strijkspullen / sporttassen etc.
Toilet beneden.
Kleine kantoorruimte mag beneden, maar ook boven
We houden van hoge plafonds, veel licht (ramen) en open ruimtes.

Bovenverdieping:
Grote slaapkamer voor ons
3 ruime slaapkamers (wat is ruim? Bijvoorbeeld 12m2 vinden wij zeker een ruime slaapkamer)
1 logeerkamer
Ruime badkamer
Apart toilet

Het bijgebouw: een gedeelte garage voor ons (mogelijkheid voor fietsen + kastenwand voor opslag) en het meest belangrijke: de 80m2 voor mantelzorg. Belangrijk voor de mantelzorgwoning vinden we een eigen ingang en dat er een gedeelte tuin af te zetten moet zijn. Zodat we allebei onze eigen privacy hebben.

Leave a Comment