“Ingetogen chique”
De gevelrenovatie van 6 appartementengebouwen is in 2005 afgerond. Vergrauwde 60-er jaren portiekflats zijn omgetoverd in heldere, eigentijdse woongebouwen, symbolisch voor de vernieuwing van de wijk ’t Look. De gebouwen maakten een verweerde indruk, in de loop der jaren waren een aantal onderdelen (hekwerken, kozijnen, gevelmetselwerk, entrees) fors aangetast door weer, wind en intensief gebruik. De maatvoering en uitstraling van de hoofdentrees was onvoldoende te noemen: weinig daglicht, nauwelijks uitstraling, besloten, niet representatief.

Gedaantewisseling
Er heeft zich een gedaantewisseling voorgedaan: er is een nieuw helder beeld ontstaan door de toepassing van geschilderd metselwerk, licht diffuus glas en nieuwe houten kozijnen. De hoofdentrees zijn grondig aangepakt en uitgevoerd in duurzame materialen met een hoogwaardige uitstraling.(geborsteld roestvrijstaal, keramische gevelbekleding). De hekwerken zijn geheel vernieuwd en één geheel geworden met de borstweringen van de nieuwe gevelkozijnen door de toepassing van diffuus glas. Het oorspronkelijke versnipperde beeld is omgezet in een samenhangend gevelbeeld!!

Interactief
Het ontwerp is ontstaan in nauw overleg met vertegenwoordigers van de bewoners en van woningcorporatie Aerts Swaens. (inmiddels ‘thuis geheten). Op een constructieve wijze zijn onderwerpen als gebruikscomfort, veiligheid, woonkwaliteit, duurzaamheid en kostenbesef aan de orde geweest. Ontwerpkeuzes zijn hierdoor beïnvloed, het plan is er sterker van geworden in uitstraling en draagvlak.
“Ingetogen chique” zijn de trefwoorden die de bewoners en woningbouwvereniging Aert Swaens gebruiken voor de vernieuwde flats, een prima start voor de vernieuwing van de wijk.

 

In ’t Look zijn 2 gebouwen nog in de oorspronkelijke staat gebleven, deze worden op termijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Gerelateerd aan

Deel dit project

Leave a Comment