Starterswoning met karakter
Zeven robuuste starterswoningen aan de rand van Oisterwijk. Donkere, ruwe steen geeft het woonblok een stoere aanblik. Open delen met aluminium kozijnen. De huizen lijken in niets op de woningen verderop in de straat. Het niveauverschil tussen de tuinen en de straat versterkt het eigen karakter. De woningen staan aan het spoor. Woonstichting Stromenland gaf opdracht om te onderzoeken of dit stuk grond volgens de geluidsnormen kon worden bebouwd. Door de woningen op een ingenieuze manier ten opzichte van elkaar te verschuiven, ontstonden geluidsluwe geveldelen aan de voor- en achterzijde. De beperking werd zo omgezet in een kracht. Stromenland vroeg om huizen die specifiek voor starters zijn ontworpen. Alleen starters hebben het voorrecht om hier te mogen wonen. En dat wil Stromenland ook zo houden.

Slim ontwerp
De grond bleef jarenlang onbebouwd. De geluidsnormen leken het onmogelijk te maken om zo dicht bij het spoor woningen te bouwen. Het ontwerp bewijst het tegendeel. De treinen naar Tilburg en Den Bosch flitsen voorbij, maar toch is er uitstekend te wonen. De trapsgewijze oplossing laat zien dat een dove gevel bijzondere mogelijkheden tot vormgeving biedt.

Tegenstelling
Robuust en transparant, licht en donker, open en gesloten, klein en groot. De starterswoningen in de Kuiperstraat sprankelen door hun tegenstellingen. De vormgeving is niet neutraal: een specifieke vraag heeft geleid tot een specifieke oplossing.

Kunstwerk
Midden in het wooncomplex staat een kunstwerk van Jan van Munster. Het idee ontstond toen bleek dat er ondergronds een zware rioolleiding loopt waar bebouwing geen opties is. Dit bood de gelegenheid om aan de rand van Oisterwijk een mooi beeld als binnenkomer te plaatsen.

Winnaar: welstandsprijs Noord-Brabant 2005
Opdrachtgever: Woonstichting Stromenland
Opgave: Stedenbouwkundige en architectonische opgave
Start: 2004
Realisatie:
2005
Team: Ton van der Hagen, Jeroen Semeijn, Bas Coret, Marijke Quint, Roger van de Put, Marc Melissen

Website
http:/www.datarchitecten.nl
http://www.stromenland.nl
http://www.janvanmunster.nl

Gerelateerd aan

Deel dit project

Leave a Comment