Gewoon, heel praktisch

Vrienden hebben in Portugal een tweede woonplek gevonden, in een gehucht met nog 8 woningen. Het huis is gelegen op de flank van een stevige heuvelrug met fantastisch uitzicht over het dal. De woning heeft een bescheiden vloeroppervlak en kent een typische doorsnede; vanaf het straatniveau moet je ca. 1,80 mtr. stijgen om op entree- en woonkamerniveau te komen, de buitenruimte van de woning is echter diep gelegen, steil aflopend op de helling met een ruw agrarisch karakter.
De vorige Portugese bewoner leefde en rommelde vooral binnen en rondom het huis, had geen behoefte aan een echt terras of balkon; voor de nieuwe bewoners is een buitenruimte op woonkamerniveau echter een grote wens en een prachtige uitbreiding van hun dagelijkse leefruimte. Kortom, de vraag of Archistad even mee kon kijken of er een balkon kon komen…?

overzichtplattegrond
De Portugese overheid blijkt heel serieuze vergunningsvoorwaarden te stellen zodra er staal en/of beton gebruikt wordt voor een bouwwerk. Een houten constructie is echter vergunningsvrij maar is gevoelig voor knagende boktorren die in deze streek veel voorkomen; alleen de houtsoort van traditionele telefoonpalen heeft bewezen onverteerbaar te zijn voor deze insecten. De balkonconstructie is dus, heel praktisch, samengesteld uit telefoonpalen, deels als rondhout (staanders), deels gekantrecht (balken). De zonwering zal bestaan uit wit doek, “met een opvouwbaar systeem” zoals wij dat kennen in de kassenbouw, daarvoor zijn een viertal doorgaande staanders het aanknopingspunt.

De contour van het balkon is op tekening precies bepaald: op de helling, nabij het balkon, bevindt zich namelijk een eeuwenoude kasseienweg die onmisbaar is voor de toegang tot de lager gelegen agrarische percelen, een belangrijke inkomstenbron voor de Portugese inwoners van het gehucht (druiven, sinaasappelen). Het uitstekende balkon mocht op geen enkele wijze een belemmering opleveren.
De smederij van het nabijgelegen dorp heeft de hekwerken verzorgd: in de groene kleur, vorm en met afmetingen zoals die, heel vertrouwd, al decennia lang in deze omgeving worden gemaakt.

Het gerealiseerde balkon is in de praktijk dé buitenruimte van het huis geworden: vrij boven de helling, met uitzicht over het dal, gemaakt in materialen en vormen die horen bij deze omgeving. Gewoon, heel praktisch…
 

 

 

 

 

 

Leave a Comment