Tuinhuis, met 2 gezichten

In 2016 is het woonhuis (anno 1953) uitgebreid en gemoderniseerd, naar ontwerp van Archistad,
https://archistad.nl/1953-en-100-eigentijds/

De aanpak van het vrijstaande bijgebouw was destijds verschoven naar de 2e fase, meer bergruimte was de eenvoudige vraag van de opdrachtgevers bij de ontwerpstart in 2018.  Maar…In de eerste schetsen bleek een groter bouwvolume prima inpasbaar in de lay-out van tuin, woonhuis én belendingen; het bestemmingsplan en de regelgeving waren hierbij geen enkele belemmering, vergunningsvrij bouwen bleek mogelijk. (zie Besluit Omgevings Recht,= BOR bijlage II, art.2 lid 3)

In plaats van een simpele bergschuur is in 2019/2020 het nieuwe Tuinhuis gerealiseerd, dit bevat:

  • zeer ruime bergruimte aan de straatzijde, op niveau begane grond en op de insteekzolders;
  • het atelier/rustige werkruimte aan de tuinzijde, een hoge, lichte ruimte, met zicht op woonhuis en tuin.
  • een tuinkamer, het genoemde atelier is perfect te gebruiken als het overdekte verlengstuk van tuin én terras. De puien kunnen volledig worden geopend, middels vouwen en schuiven.
  • een prima speelplek voor de kinderen waar speelgoed kan blijven liggen en waar soms wat onrust gemaakt kan worden… vanaf het woonhuis is het spelen goed zichtbaar.
  • indien nodig een mantelzorg-woning, die kan t.z.t. eenvoudig in het Tuinhuis worden geïmplementeerd, dichtbij het Hoofdhuis; alle technische voorzieningen zijn hiervoor al getroffen, de plattegrond is er op voorbereid.

Het is belangrijk dat in deze voorname villa-omgeving het ensemble van hoofd- en bijgebouw in eerste aanblik een harmonische eenheid vormen. De materialen voor gevels en dak van het Tuinhuis zijn afgeleid van het bestaande woonhuis: aan de straatzijde traditioneel van aard, aan de tuinzijde zeer transparant m.b.v. van slanke stalen puien, identiek aan de dichtbij gelegen woonhuis-uitbreiding uit 2016. In het ontwerp gaan beide sferen ongemerkt in elkaar over en vormen één geheel, een nieuw vrijstaand Tuinhuis.

Er is aan de privé-zijde van de woning een sterke relatie ontstaan tussen het woonhuis en het Tuinhuis, zowel visueel als functioneel. De gebruiksmogelijkheden van het perceel zijn enorm toegenomen, ook op langere termijn, er is toekomstwaarde gecreëerd.

foto’s Tuinhuis: Tim Eerhart

Leave a Comment