In Tilburg worden de Paleisring, de Schouwburgring en het Willemsplein in 2022-2024 omgevormd van verkeersruimte naar verblijfsruimte: het nieuwe Stadsforum, een ontwerp van bureau ZUS i.s.m. ambtelijke professionals, omwonenden en betrokken stadsbewoners.
Een centraal plein dat wordt omzoomd door het Stadhuis, het Paleis, de Heikese kerk, de (voormalige) Rechtbank, de Schouwburg en de Concertzaal. Dat geeft nieuwe aanleidingen voor het dagelijks gebruik van deze gebouwen: de directe verbinding met het Stadsforum kan een intensieve wisselwerking tussen plein en gebouwen gaan betekenen.
De Schouwburg (architecten Bijvoet & Holt) komt aan een groen onderdeel van het Stadsforum te liggen, een prachtige aanleiding om ook overdag bezoekers gastvrij te ontvangen: studie/werkplekken, inloop, culturele activiteiten. Het gebouw is er voor gemaakt, de foyers bieden ruimte, prachtig daglicht en uitzicht op het Stadsforum.
Als jarenlange adviseur van de Schouwburg kijk ik, samen met DAT architecten, mee naar de mogelijkheden en de impact op dit fantastische gebouw, tot nu toe in een verkennende fase.
De Concertzaal en Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) (architect Jo Coenen/JCAU) krijgen een centrale positie aan het plein na jarenlang een hele drukke Cityring met autoverkeer als omgeving te hebben gehad. Voor Theaters Tilburg aanleiding om bij het 25 jarig jubileum van de Concertzaal in het najaar 2021 niet alleen terug- maar vooral vooruit te kijken: o.a. welke mogelijkheden zijn er voor de Concertzaal, met een Stadsforum aan je voeten? Er zijn 2 inspiratie-sessies geweest over culturele en stedelijke ontwikkelingen en aanleidingen, gevolgd door een professioneel (openbaar) gesprek tussen Jo Coenen en Kristian Koreman (ZUS, ontwerper van het Stadsforum). Tenslotte is er door studenten een hele dag in workshops samengewerkt met Jo Coenen, Ad Roefs en mijn persoon als klankbord. Inspirerende suggesties waren de uitkomst, het professionele vervolg is uiteraard in handen van architect Jo Coenen/JCAU.