rijksmonument met tijdloze ruimtelijkheid
De Schouwburg, opgeleverd in 1961, is een fantastisch ontwerp van de architecten Bijvoet en Holt. Typerend is de intense wisselwerking tussen publieksruimten binnen het gebouw (bijv. foyers) en de aangrenzende openbare ruimte. Binnen het gebouw is er sprake van onbegrensde ruimtelijkheid; de diverse ontvangstruimten vloeien in elkaar over, begrensd door uitgesproken ruimtelijke elementen (zaagtandplafonds) of voorzien van een vrij geplaatst object (ellipstrap) die zwierig alle vloerniveaus verbindt. De publieksruimten zijn licht en helder door witte plafonds en wanden, in combinatie met stalen puien met veel glas; natuursteen vloeren geven de publieksruimten een donkere ondergrond. De grote zaal is besloten: de ronde vorm, concentrisch geplaatste stoelen zonder middenpad en de overlopende kleurstelling in vloer/stoelen/wanden geven de zaal (900 plaatsen) een intiem karakter met sterke wisselwerking tussen publiek en spelers.

De rol van DAT
DAT heeft in 1991, in opdracht van de gemeente Tilburg, samen met adviseurs voor akoestiek, installaties, constructie en lichttechniek de diagnose gesteld voor de grondige aanpak van de Schouwburg om het gebouw weer te laten voldoen aan de actuele gebruikseisen, wet- en regelgeving. De benodigde maatregelen werden begroot op € 13.500.000,- en zijn over vier uitvoeringsfasen verdeeld, de laatste fase is afgerond in 2011. Voor de eerste fase is de Schouwburg één theaterseizoen gesloten geweest, het gehele project is uitgevoerd binnen budget- en tijdsafspraken! Recentelijk is de hoofdentree van de schouwburg door DAT geheel vernieuwd. DAT heeft een voortrekkersrol gespeeld, het integrale ontwerp vervaardigd en alle adviezen gecoördineerd . Ook tijdens de uitvoering is DAT in die centrale rol bij het project betrokken gebleven, tot de dag van vandaag spelen we die rol!

Pincet en breekijzer
Er is zeer grondig gebroken, vakkundig geheeld en met fijnzinnigheid afgewerkt: DAT heeft bij alle ontwerpingrepen met behoud van de typische eigenschappen van het gebouw vooropgesteld. Nieuw ingebrachte onderdelen onttrekken zich door materiaal- en kleurkeuze aan de vluchtigheid van mode en leveren een bijdrage aan de tijdloze karakteristiek van de Schouwburg. In samenspraak met producenten heeft DAT daarvoor specifieke materialen en/of samenstellingen ontwikkeld. Behoud van de ranke dimensies van het gebouw zijn uitgangspunt. De detaillering is direct van karakter, zonder opsmuk of versiering, overeenkomstig het bestaande werk.

Multifunctioneel in alle geledingen
De Schouwburg bevat weer een veelvoud aan functies: de grote zaal (900 stoelen) met foyers, café-restaurant (100 couverts), conferentieruimte, kleine zaal (180 stoelen) met eigen foyer, filmtheater, theatertechniek (50 computergestuurde trekken), kleedruimten, kantoorfaciliteiten etc. Alle functies zijn volledig vernieuwd geoptimaliseerd en qua uitstraling en beleving op eigentijds niveau gebracht. Ze voldoen in alle opzichten aan de actuele regelgeving. Aan de buitenzijde is het zeer efficiënt (en geluidloos) laden en lossen van theaterproducties mogelijk gemaakt door de introductie van 2 vrachtwagenliften.

Opdrachtgever: Gemeente Tilburg
Opgave:
Renovatie/restauratie
Start:
1990
Realisatie:
vanaf 1992, in 4 fasen, t/m 2011
Team: Ton van der Hagen, Walter van der Hamsvoord, Wil Smulders, Wouter Laros, Johan Bek, Marijke Quint
Website:
http://datarchitecten.nl
http://www.tilburg.nl
http://www.theaterstilburg.nl

 

Gerelateerd aan

Deel dit project

Leave a Comment