Het begin
Goede vrienden van me bewonen al bijna 20 jaar een vrijstaand woonhuis in Vught. Het is eind jaren ’60 gebouwd, in een heldere en elementaire bouwstijl. Een plezierig te bewonen huis dat als hoofdvolume op het perceel staat. Maar, door de vorige bewoners is er in de loop der jaren fors uitgebreid: een ooit vrijstaande garage is vastgebouwd aan het huis, het oorspronkelijk idee van “een woonhuis als hoofdvolume en daarnaast een vrijstaand bijgebouw” is verdwenen. De architectuurtaal van het bijgebouw mist de identiteit en het elementaire karakter van het woonhuis.
Maar,niettemin, een zeer plezierig huis om te bewonen, al bijna 20 jaar. De bewoners zijn zo gehecht aan de dagelijkse woonkwaliteit dat ze één wens, “meer daglicht en ruimte in de keuken” onvervuld lieten, uit bezorgheid om iets waardevols in de beleving van hun woning stuk te maken.
Tot 12 januari 2013: NRC stelt die dag in een artikel dat “mensen vaak slecht uit kunnen leggen wat ze van een huis verlangen, ze kunnen niet echt onder woorden brengen wat hen in hun huis echt gelukkig maakt” (citaat van architect Christopher Travis). Mijn vrienden voelen zich uitgedaagd door die tekst en blijken samen prima in staat aan te geven welke kwaliteiten zij in hun woning zien en op welke wijze zij nog lang in hun huis willen wonen. Ze staan open voor mogelijkheden maar zijn ook uitgesproken en duidelijk over te behouden woonkwaliteiten.
Bij ons startgesprek vragen ze mij eens te laten zien wat de consequenties zullen zijn als er “meer daglicht komt in de keuken” en blijken ook nieuwsgierig naar andere mogelijkheden in en rondom hun woning.

De Ontwerpstappen
-1- het herstel van de Ordening op het perceel was de eerste ontwerpstap: weer een helder onderscheid maken tussen hoofdvolume (woonhuis) en bijgebouw,; er is een nieuwe tussenzone geïntroduceerd die:
– “afstand maakt” tussen hoofd- en bijgebouw,
–   via transparante gevels het gewenste daglicht en uitzicht brengt in de keuken,
–   door vergroting ook een eet-/spilfunctie geeft aan de keukenruimte.
-2- de tweede stap was een logisch vervolg: het bijgebouw weer een eigen karakter te geven, door de materiaal- en kleurkeuze echt los te maken van het hoofdvolume en de functies in het bijgebouw te wijzigen: er is een zeer royale slaapruimte met badkamer, sauna en kleedruimte gekomen. Een inpandige berging op tuin-niveau en een forse kelder onder het bijgebouw zorgen voor veel bergruimte. Een veranda ( met buitenhaard) vormt een beschutte en aangename buitenruimte in de middag/avondzon en is direct toegankelijk vanaf eetkeuken en hoofdslaapkamer.

Extra moeite doen
De tuin kent forse bomen, de handhaving daarvan is het uitgangspunt geweest in het ontwerp: het dak van de carport kraagt bijvoorbeeld uit, als een duikplank, om te voorkomen dat het wortelstelsel van een robuuste eik aangetast moest worden door graaf- en funderingswerk. Even wat moeilijker in uitvoering en constructie maar daarna voor heel lang een duurzame oplossing!

Keuzes
Aan de binnen- en buitenzijde zijn de materiaalkeuzes identiek,  de afwerkingen lopen gewoon door:
– de vloer is binnen een naadloze gietvloer, buiten een cementdekvloer in dezelfde kleurstelling
– het plafond is gemaakt van gelakte red cedar latten, met doorlopend patroon
– de wanden zijn afgewerkt met wit stucwerk, aangebracht op harde isolatieplaten, dik 120 mm.
De nieuwe buitenkozijnen zijn uitgevoerd in zeer slanke stalen Jansen-profielen, thermisch geïsoleerd, kleur donkergrijs.

Woonhuis Vught
opdracht: januari 2013
realisatie: augustus t/m december 2013
aannemer: bouwbedrijf van Nunen, Liempde
constructeur: adviesbureau Markslag-Beljaars, Tilburg
advies bouwkosten: Schreven’s Bouwkosten Advies, Weert

Gerelateerd aan

Deel dit project