Stoelen prijsvraag Thonet-Mart Stam 2011

Deze ontwerpprijsvraag is een initiatief van Thonet en het tijdschrift de Architect en werd in 2011 voor de 5e keer uitgeschreven. Het is een aanmoedigingsprijs voor ontwerpers die uitgedaagd worden om een vernieuwend concept te presenteren voor de projecten- en consumentenmarkt. Thonet is een gerenommeerde ontwikkelaar en producent van stoelen, al vanaf het begin van de 20e eeuw.

De prijs bestaat uit € 5.000,- en…. de gelegenheid om het ontwerpconcept, samen met Thonet om te zetten tot een speciale productie, de Thonet EXP.

Archistad heeft zich gericht op het ontwerp van een zeer elementaire zitkruk: eenvoudig stapelbaar, als los zitelement en in congresopstelling te gebruiken, zeer eenvoudig te produceren met duurzaam basismateriaal en nagenoeg geen verlies van materiaal. De zitkruk moet door de consument eenvoudig vervoerd kunnen worden en, thuis, binnen 5 minuten gemonteerd en gebruiksklaar kunnen staan. Voor grotere aantallen is een compacte verpakking zeer gunstig voor de logistiek en transportkosten.

Het idee van Archistad is heel simpel:

Een berkenmultiplexplaat is de grondstof; berkenhout is een verantwoorde houtsoort, in Europa in grote hoeveelheden beschikbaar en in herplantprogramma’s eenvoudig op volumeniveau te houden. Berken heeft een lichte wit-gele uitstraling, de gelaagdheid van 30 mm multiplex geeft een enorme sterkte en stijfheid. De beschikbare standaardafmeting is 1220 x 2440 x 30 mm, bij verwerking wordt uitgegaan van zaagsneden met een breedte van 2 mm.

De productiestappen zijn in een serie illustraties te zien: – de basissplaat wordt omgezet in 8 platen van 608 x 608 mm, één plaat= één zitkruk – uit de plaat van 608 x 608 mm worden achtereenvolgens, vanaf de buitenzijde, eerst twee haakvormige poten gezaagd (stap A), vervolgens één dwars-oplegpoot (stap B) en tenslotte de zitting van 436 x 436 mm (stap C). Het restmateriaal is minimaal en kan weer gerecycled worden, bijvoorbeeld tot OBS plaat. Het eindproduct is een stapelbare kruk van 436 x 524 x 436 mm (b x l x h), de drie componenten worden met behulp van zes stuks zgn. Ikea-verbindingen gemonteerd tot één stabiele zitkruk. Demontage blijft altijd mogelijk; de componenten worden verpakt alsof ze nog onderdeel zijn van de basisplaat van 608 x 608 x 30 mm, dat is dus het binnenformaat van de kartonnen, recyclebare verpakking.

De zitkruk is stapelbaar door de brede dwars- oplegpoot aan de achterzijde. Deze poot zakt over de ondergelegen kruk en is de aanslag voor de kruk die er weer boven op gestapeld wordt. Zwaartepunt van de gestapelde krukken blijft centraal, de kans op “omvallen” van de stapel is minimaal. Berkenmultiplex is zeer stootvast, zeer stijf (30 mm!) en kan eenvoudig afgewerkt worden, zelfs onbehandeld blijven, de lichte natuurlijke kleur past in veel interieurs.

Deel dit project