Haalbaarheidsonderzoek: positief besloten!

Archistad heeft in het 3e kwartaal 2023 het ontwerpend haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd voor vernieuwing van de kantoorhuisvesting van BAT (Brabants Afval Team). Dit onderzoek vond plaats in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers van de gemeente Tilburg, medewerkers van BAT en de adviseurs van Brink Groep (PVE & projectkosten) en Alba Concepts (duurzaamheid, circulariteit). Het resultaat van dit ontwerpend haalbaarheidsonderzoek is door het College van B&W voorgelegd aan de Gemeenteraad die in december 2023 positief heeft besloten en een voorbereidingskrediet ter beschikking heeft gesteld. De gemeente Tilburg gaat nu een selectieprocedure vaststellen voor de ontwerpfase van het nieuwbouwproject. (1800 m2 BVO)

 

Citaat uit het Collegevoorstel aan de Gemeenteraad van Tilburg (31 oktober 2023)
“Het haalbaarheidsonderzoek voor vernieuwing van de kantoorhuisvesting voor de afdeling BAT is zeer efficiënt en in korte tijd tot een haalbaar plan gekomen. Hierbij was vooraf niet de verwachting, dat het zo snel tot een financieel dekkend plan zou komen binnen de bestaande middelen. Nu er een haalbaar plan ligt met positieve bijdrage aan doelstellingen (zoals efficiënt, duurzaam en circulair bouwen) willen wij graag de juiste en goede ‘flow’ vasthouden. Daarom willen wij afwijken van het reguliere integrale afwegingsmoment en de raad vragen om akkoord te gaan met een voorbereidingskrediet.
De huidige kantoorhuisvesting aan de Ceramstraat 6 te Tilburg is sterk verouderd. De kwaliteit en het comfort van de huidige huisvesting laten te wensen over. De luchtkwaliteit voldoet niet aan de eisen en de kwaliteit van bepaalde voorzieningen – zoals bijvoorbeeld kleedruimtes – is niet toereikend. Daarnaast heeft het BAT behoefte aan een hedendaagse werkomgeving (‘werken in verbinding’) met een hoger kwaliteitsniveau, vergelijkbaar met de overige gebouwen voor Tilburgse ambtenaren. Een prettige en verantwoorde omgeving die ook het contact tussen medewerkers stimuleert. Om deze redenen dient het kantoor waarin het BAT is gehuisvest te worden vernieuwd.
In 2022 is een quickscan uitgevoerd voor nieuwe kantoorhuisvesting. In de quickscan zijn de ambities en uitgangspunten (functioneel/ruimtelijk) benoemd en is een aantal toekomstvarianten uiteengezet. In het 3e kwartaal van 2023 hebben we een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar 1) vervangende nieuwbouw en 2) renovatie en transformatie van het huidige gebouw. Ook hierbij zijn weer alle betrokken partijen bevraagd en is externe expertise ingeschakeld, daar waar de kennis ontbrak. Er zijn op basis van een programma van eisen (PvE) een viertal structuurmodellen ontwikkeld. Vervolgens zijn deze modellen tegen elkaar afgewogen en is een keuze gemaakt voor het best passende model. Deze afwegingscriteria zijn onder andere toekomstwaarde, duurzaamheid, circulariteit, ontmoeting/samenwerking en financieel.
De voorkeur gaat uit naar compacte vervangende nieuwbouw in 2 bouwlagen op het huidige parkeerterrein, nabij de relatief nieuwe werkplaats (het zogenaamde model B). Daardoor ontstaat meer terreinruimte en is (toekomstige) intensivering op het bedrijventerrein mogelijk. Enkele voorwaarden en/of voordelen zijn; circulair slopen van het bestaande gebouw en circulair bouwen van het nieuwe gebouw, energieneutraal bouwen, het gebouw zodanig voorbereiden dat in de toekomst een 3e bouwlaag kan worden toegevoegd en aandacht voor de medewerker en vitaliteit, onder andere via het werkconcept “werken in verbinding”.”

 

blauw= BAT Compact Kantoor en Werkplaats verbonden                                                         geel=    ruimte voor toekomstige intensivering bedrijventerrein

 

 

 

 

Leave a Comment